Ajankohtaiset

 

Reposaari

 Itämeripäivän tapahtumat Reposaaressa torstaina 26.8

 

Itämeripäivä 1

Reposaaressa oltiin aktiivisesti mukana John Nurmisen Säätiön koordinoimassa Itämeren teemapäivän tapahtumassa. Tiedetään, että syömällä kalaa voimme suojella Itämerta, pienentää hiilijalanjälkeämme ja parantaa terveyttämme.

Itämeripäivä 6

Salillinen Markkuja kuuntelee kun ravintoloitsija Pirkko Sävel kertoo, missä muodossa silakkaa syödään tänään

Reposaaressa haasteen otti vastaan Suomalainen Markku-liitto, joka aloitti puhdistamisen Selkämereltä syömällä porukalla paikallista silakkaa. Ruuan, tietenkin silakkapihvit valmisti Ravintola Merimesta, ja silakan toimittivat paikalliset kalastajat.

Markuille on itsestään selvää elää terveellisesti ja huomioida Itämerenkin hyvinvointi. Merimestan ravintolassa ja kalamyymälässä on paikallisten kalojen menekki taattu ja kuuluu tärkeänä osana tarjontaan.

Reposaaren edustan merialueella kuten koko Selkämerellä on hyvä silakkakanta, ja kalastus on aina kuulunut seudun perinteisiin. Miksei siis silakan syöminenkin. Ravitsemussuosituksissa kalaa kehotetaan syömään vähintään kaksi kertaa viikossa. Jos edes yhdellä aterialla syö Itämerestä pyydettyä kalaa, vuoden aikana saa poistettua yli 140 grammaa fosforia eli yli 14 levä-ämpärillistä!

Itämeripäivä 3

Pelastuslaitoksen ja paikallisen VPK:n öljyntorjujat pääsivät kunnon testiin, kun satamaan käsi reilun kymmenen sekuntimetrin tuuli. Öljypuomi laskettiin ja nostettiin rutiinilla.

Satakunnan Pelastuslaitos järjesti kalasatamassa öljyntorjuntanäytöksen. Itämeripäivän ajatuksena on huolehtia merestämme monipuolisesti ja Satakunnan pelastuslaitoksen vastuulla on tulipalojen sammuttamisen lisäksi myös öljyntorjunta merellä. Öljyntorjuntaa merellä suoritetaan yhteistyössä mm. rajavartiolaitoksen kanssa. Meri-Porin paloaseman veneasemalta käsin toimii öljyntorjunta-alus mikä on suunniteltu saaristo- ja avomerikäyttöön. Öljyntorjuntakaluston pitää olla valmiina eristämään puomeilla laivoja, ja kyetä keräämään öljyä vedestä niin merellä kuin rannan läheisyydessäkin, jos tarvitaan.

Itämeripäivä 4

Palomestari Markku Rintala organisoi ja valvoi, että harjoitus sujuu turvallisesti.

Valokuvia tapahtumasta löytyy täältä

Valokuvia kalastuksesta ja kalasatamasta löytyy täältä

Itämeripäivä 7

Itämeripäivä pääruoka: paistetut silakkapihvit ja perunamuusia.

Silakka

Silakka on meidän tärkein saaliskalamme, ja sitä saadaan erityisen hyvin Selkämereltä. Reposaareen sitä tuovat lähinnä troolarit, mutta myös perinteistä verkko- ja rysäpyyntiä harjoitetaan edelleen. Silakka on ravintosisällöltään monipuolinen ja erityisen tärkeä ruokavaliossa D-vitamiinin lähteenä.

Itämeren silakkakannat ovat vahvat ja silakanpyynti on kestävää. Suomessa on voimassa toimijakohtainen kiintiöjärjestelmä. Tämä tarkoittaa, että EU:n Suomelle myöntämä vuosittainen kalastuskiintiö on jaettu kaupallisille kalastajille. Kiintiön täyttymistä seurataan saaliin ilmoitusmenettelyllä, ja kiintiön täytyttyä kalastus loppuu. Silakan ja kilohailin trooli- ja rysäpyynnille myönnettiin Suomen ensimmäinen kestävän kalastuksen sertifikaatti, MSC-sertifikaatti. Riippumattoman sertifiointilaitoksen suorittamassa arvioinnissa tutkittiin silakka- ja kilohailikantojen tilaa, kalastuksen ympäristövaikutuksia ja hallinnointia, ja todettiin suomalaisen silakan- ja kilohailinkalastuksen täyttävän ympäristösertifikaatin vaatimukset.

Silakka on tiedostavan kuluttajan valinta. Silakka ja kilohaili muodostavat 95 prosenttia Suomen merialueen kalansaaliista. Saaliin mukana merestä poistuu valtavat määrät kaloihin sitoutuneita ravinteita. Itämeressä typpi ja fosfori aiheuttavat rehevöitymistä, mutta silakka tarvitsee molempia kasvaakseen. Kalastusta voisikin kuvailla maailman vanhimmaksi ympäristöteoksi (lähde: Pro Kala).

Reposaaressa silakkaa on perinteisesti arvostettu ja syöty monessa eri muodossa. Paistettuna ja savustettuna se on jokaiselle tuttu, mutta myös pidemmän säilyvyyden varmistavat valmistustavat ovat suosittuja. Silakkarulla tomaattikastikkeessa tai oman maun mukaan maustettuna on paitsi edullinen ruoka, henkilökohtainen askel kohti ympäristön huomioivaa ruokakulttuuria.

Lisää tietoa:

logot